2/2 Pa sada smo u braku/partnerstvu

2/2 Pa sada smo u braku/partnerstvu

“Ono što mogu reći iz vlastitog skustva jest da većina parova, prije početka zajedničkog života ozbiljno ne razgovaraju o važnim temama.”Nataša Barolin Belić.

Ljekarne RIZK u suradnji s vanjskim partnerima vam svakog tjedna donose nove i edukativne članke. Prošlog tjedna ste čitali prvi dio kolumne naše partnerice, seksualne terapeutkinje Nataše Barolin Belić o važnosti razgovora s partnerom prije stupanja u brak. Ako vam je članak slučajno promakao možete ga pročitati ovdje, a u nastavku se čitamo dalje. 

Važna pitanja koja se odnose na suživot, odgoj djece, nemogućnost imanja djece, prijevare ili slično često budu izostavljena u razgovoru. “ I onda kada uđu u brak ili počnu živjeti zajedno, očekivanja vezana uz stavove koja nismo izrekli, počinju iskakati kao kokice na vrućoj tavi. „Kako ti možeš ovo a sad smo u braku? Kako ti uopće padne napamet…? Pa podrazumijeva se da sad kad smo u braku/živimo zajedno ti ne možeš ili ti moraš… Stvarno sam se razočarala/o u tebe, kako si mi mogao/mogla to napraviti/reći…“

Pretpostavka je majka svih pogrešaka

Poznate su vam te rečenice, zar ne? Ako ne iz osobnog odnosa onda ste ih možda čuli kod vaših prijatelja ili znanaca. Nažalost, očekivanja vezana uz stavove i vrijednosti koja nisu bila izrečena unaprijed i pretpostavke koje smo imali o zajedničkom životu a koje nismo propustili kroz sito provjere, izazivaju puno nesporazuma, svađa i boli u odnosu. Vjerojatno ste čuli za izreku „Pretpostavka je majka svih pogrešaka.“ Pitam se koliko ju ljudi osvještavaju u svojim međusobnim odnosima? ? Koliko je par na početku zajedničkog života spreman provjeriti sve svoje pretpostavke o braku i odnosu?

vrak, problemi, partnerstvo, zajednički život

Četiri jahača Apokalipse za brak: kritiziranje, prijezir, defenzivnost i zatvaranje

A koje su posljedice takvog ulaska u zajednički život? Mlada žena s početka priče nam je ukazala na jednu posljedicu – ljutnja na muža, svađa, zamjeranje. Pitam se da li je već ova situacija izazvala i probleme u njihovom intimnom odnosu. Puno puta sam slušala parove koji pričaju o razočaranju koje ih je vodilo do međusobnog predbacivanja, kritiziranja, defenzivnosti, emocionalnog zatvaranja. John Gottman, doktor psihologije, kaže da su četiri jahača Apokalipse za svaki brak/zajednički život: kritiziranje, prijezir, defenzivnost i zatvaranje/otuđenje. A upravo oni zauzimaju sve veći prostor u odnosima.

Kako 4 jahača Apokalipse djeluju na seksualni život para?

Vrlo mali broj parova s kojima sam se susretala su mi rekli da su uživali u pomirbenom seksu. Većina parova su mi rekli da se je, s pojavom kritiziranja, njihova motiviranost za seks smanjila. Pričali su mi da je prijezir koji su osjećali prema partneru činio da im postane nezamislivo da se prepuste vođenju ljubavi. To je zato što su se osjećali neshvaćeni, povrijeđeni i odbačeni. Nekada su takve situacije kratkotrajne i parovi sami pronađu način da se izvuku iz zbrke u koju su upali. No ponekad takve situacije traju dugo. Onda par više ne osjeća da ima kapaciteta ili znanja kako izaći iz te situacije. Onda potraže pomoć. Većina parova koji su došli kod mene, došli su na vrijeme. Bili su dovoljno motivirani i uspjeli su prebroditi krizu. Izgovoriti stvari koje prije nisu znali ili nisu mislili da bi trebali izgovoriti. Izgradili su opet odnos u kojem su umjesto 4 jahača Apokalipse glavnu riječ vodili bliskost, intimnost i radost seksualnog užitka.

Razgovorom preduhitrite probleme

Mladoj ženi s početka priče iskreno želim da i ona pronađe način kako razgovarati sa svojim mužem. O svojim stavovima, dubokim vrijednostima i očekivanjima. Sve to kako bi njenu ljutnju i razočaranje što je njen muž u braku poželio nešto što njoj nije prihvatljivo, zamijenila s razumijevanjem, poznavanjem muževih stavova i vrijednosti i radošću zbog novo-započetog zajedničkog života. Takvu razinu osviještenosti i razgovora o stavovima i vrijednostima koji će dovesti do bliskosti umjesto do otuđenja, želim i svakom od nas koji pišemo i čitamo ovu kolumnu.”

 

Ljekarne RIZK svakoga vam tjedna donose nove kolumne naših partnera. Podsjetimo, Natašu možete pratiti svakog tjedna u emisiji “Kod nas doma” koja se emitira na HRT 2 u poslijepodnevnim terminima. Pratite nas, čitamo se!