Tajna faraona: biljka koja liječi svaku bolest!

Tajna faraona: biljka koja liječi svaku bolest!

U sezoni nadolazećih alergija ( kao i kroničnih) istaknula bih biljku za koju je islamski prorok Muhamed napisao da liječi svaku bolest – osim smrti. Radi se o sada već poznatom crnom kimu. Već su u vrijeme faraona stari Egipćani posipali sjemenke crnog kima na svoje pogače.

Liječnici faraona uvijek su imali na dohvat ruke po jednu zdjelicu sjemenki. Od svih vrsta, najprikladniji u svrhu liječenja je upravo egipatski ( Nigella sativa). Druge vrste nemaju izražena svojstva ljekovitosti. Znanstvena literatura potvrđuje zaista impresivan popis bolesti kod kojih se crni kim dokazao učinkovitim. Pomaže kod dijabetesa, povišenog krvnog tlaka, nadutosti, alergija, astme, bronhitisa, gljivičnih i bakterijskih infekcija, itd. Zbog svog imunomodulatornog djelovanja pokazao se izvrsnim kod poboljšanja funkcije našeg imunološkog sustava. Tako dolazimo i do alergija.

 

Pojednostavljeno rečeno, u pozadini svake alergije nalazi se zapravo poremećaj specifičnog dijela imunološkog sustava. Ako djelujemo na sam uzrok alergija, u ovom slučaju na naš imunitet, svakako ćemo ju bolje dobiti pod kontrolu. U praksi to znači manje izraženi simptomi alergije ( svrbež kože, pojačana sekrecija iz nosa, kihanje, svrbež i suzenje nosa, itd.), a kod pojedinaca kojima se alergija tek pojavila možemo očekivati potpuni oporavak. Sezona bronhitisa još uvijek traje, a alergije su već na pomolu. Stoga krenite na vrijeme! Za najbolji učinak potrebno je s prevencijom krenuti što ranije jer je biljkama potrebno vrijeme da odrade posao.

U kojoj dozi i kako dugo, odgovor bi bio: kako kod koga, koliko je kome potrebno.☺ Općenite doze za odrasle kreću se dva puta na dan, jedna do dvije čajne žličice. Za one koje teško podnose ulja, imamo odličnu vijest! Crni kim postoji i u obliku gastrorezistentnih celuloznih kapsula tako da ga i oni „slabijeg želuca“ mogu bez problema koristiti.

Ulje i sjemenke crnog kima svakako preporučam koristiti svakodnevno u prehrani kako bismo prevenirali tegobe. Bogato je antioksidansima, nezasićenim masnim kiselinama, mineralima ( cink, bakar,željezo ), proteinima, ugljikohidratima te još mnogim sastojcima neophodnima za naše zdravlje. Možete ga umiješati u smoothie ili pak ispeći slasni kruh sa sjemenkama. Arapski kuhari preporučaju posipati sjemenke crnog kima po salati koji će joj dati jedinstven okus. Malo sjemenki može se i samljeti zajedno sa zrnima kave, a količina ovisi o vlastitom ukusu.

Crni kim možemo kombinirati i s omiljenim pekarskim proizvodima.