NAUČIT ĆEMO VAS KAKO KONTROLIRATI PSORIJAZU

NAUČIT ĆEMO VAS KAKO KONTROLIRATI PSORIJAZU

Psorijaza je učestala, kronična, nezarazna kožna bolest kojoj nije poznat točan uzrok. Smatra se sustavnom bolešću koja obuhvaća promjene na koži, moguću zahvaćenost zglobova i karakteristične pridružene bolesti.

Postoji više vrsta psorijaze. Bez obzira o kojem se tipu radi, primijenjena terapija vrlo je slična. Klasičan način liječenja uključuje raznolike lijekove – kortikosteroide, imunosupresive, keratolitike, derivate vitamina A i vitamina D, itd. Također, postoji velik broj lječilišta specijaliziranih upravo za liječenje psorijaze, kao što je u Hrvatskoj poznata Specijalna bolnica Naftalan. Unatoč vrlo raznolikim pristupima u liječenju, ne postoji trajno izlječenje. Zašto je to tako?

Psorijaza ima višeuzročnu etiologiju, a u nastanku bolesti sudjeluju okolina (pušenje, pojedini lijekovi, psihički stres, indifekcije), ali i genetski čimbenici.

Psorijazu možda nije moguće izliječiti, no postoje metode kojima je cilj bolest držati pod kontrolom. No, nema dugotrajnog napretka bez rada na psihološkoj i emocionalnoj razini oboljelih. Mogli bismo reći da je ključni trenutak u liječenju onaj kada oboljeli shvati svoju bolest kao posljedicu svog načina života i/ili stresnih događaja te ju kao takvu prihvati. Svi pristupi u liječenju tada počinju imati veći smisao, a oboljeli shvaća da je krajnji cilj održati bolest pod kontrolom i spriječiti dodatne komplikacije.

Kako Vam mi na tom putu možemo pomoći?

Naša je uloga i obaveza svim oboljelim ukazati na ispravan način korištenja lijekova, kao i upozoriti ih na njihove nuspojave. Dodatno, bitno je savjetovati ih na koje načine produžiti period u kojima će simptomi psorijaze biti pod kontrolom, a negativan utjecaj na svakodnevicu minimalan. S obzirom na to da je psorijaza psihosomatska bolest, pomažemo i poticanjem na psihičkoj/emocionalnoj razini.

Naš stručni tim koji uključuje sveučilišnog magistra dermatofarmacije i kozmetologije te fitoaromaterapeuta pomažu održati psorijazu pod kontrolom. Svojim savjetima ukazuju na potrebu o psihološkoj podršci prema pacijentu, kao i unosu dodataka prehrani koji će dodatno potaknuti organizam na borbu protiv infekcije. Radi se o proizvodima baziranim na prirodnim sastojcima poput ulja noćurka, kurkumina ili ribljeg ulja.

 

Dodatne preporuke koje znatno mogu doprinijeti dovođenju stanja pod kontrolu uključuju:

  • Drenaža jetre pomoću koje potičemo i čišćenje kože „iznutra“. Korijen čička poznat je po svojoj tradicionalnoj primjeni u liječenju akni, psorijaze, seboroičnog dermatitisa. Postoje studije koje dokazuju i njegovo zaštitno djelovanje na jetru.

Sikavica je druga bitna biljka koju preporučujemo u svrhu obnove jetre.

  • Protuupalno djelovanje na upalne procese – ekstrakt kurkume pokazuje jako djelovanje na smanjenje upale. Potrebno je napomenuti da korištenje kurkume u obliku začina NEMA takvo djelovanje zbog razgradnje pod utjecajem želučane kiseline i slabe bioraspoloživosti glavne djelatne komponente – kurkumina. Stoga savjetujemo korištenje kapsuliranih, dovoljno koncentriranog kurkumina.
  • Koristite adaptogene biljke koje povećavaju otpornost na stres poput ružičastog žednjaka poznatijeg pod nazivom rodiola.

Ponekad savjetujemo blaže ili jače umirujuće biljke, ovisno o simptomima (pasiflora, valerijana).