PSORIJAZA – nezarazna kožna bolest

PSORIJAZA – nezarazna kožna bolest

Psorijaza je učestala, kronična nezarazna kožna bolest za koju nije poznat točan uzrok. Smatra se sustavnom bolešću koja obuhvaća promjene na koži poput točkastih crvenila i tzv.flekica, a često zahvaća i područje zglobova.

Važno je naglasiti više vrsta psorijaze koje se međusobno razlikuju. Bez obzira o kojem tipu se radi, primijenjena terapija vrlo je slična za svaku od njih. Klasičan način liječenja uključuje raznolike lijekove poput kortikosteroida, imunosupresiva, keratolitika, derivate vitamina A i vitamina D, itd., te isto tako postoji velik broj lječilišta specijaliziranih upravo za liječenje psorijaze, kao što je u Hrvatskoj poznata Specijalna bolnica Naftalan. Unatoč vrlo raznolikim pristupima u liječenju, ne postoji trajno izlječenje, no zašto je to tako?

Psorijaza ima višeuzročnu etiologiju, a u nastanku bolesti sudjeluju okolina (pušenje, pojedini lijekovi, psihički stres, infekcije) kao i genetski čimbenici.

U pozadini se radi o poremećenom imunološkim odgovoru čiji uzrok još uvijek nije poznat. Iako ne postoji trajno rješenje, postoje metode kojima je cilj držati je pod kontrolom. Ipak važno je naglasiti kako nema dugotrajnog napretka bez rada na psihološkoj i emocionalnoj razini oboljelih.

Mogli bismo reći da je ključni trenutak u liječenju onaj kada oboljeli shvati svoju bolest kao posljedicu svog načina života i/ili stresnih događaja te ju kao takvu prihvati. Svi pristupi u liječenju tada počinju imati veći smisao, a oboljeli shvaća da je krajnji cilj održati bolest pod kontrolom, te spriječiti dodatne komplikacije.

Kako mi kao ljekarnici možemo pomoći oboljelim od psorijaze?

Naša je uloga i obaveza svim oboljelima ukazati na ispravan način korištenja lijekova kao i upozoriti ih na njihove nuspojave. Dodatno je bitno savjetovati ih na koje načine produžiti period u kojima će simptomi psorijaze biti pod kontrolom, a negativan utjecaj na svakodnevnicu minimalan.

Obzirom da je psorijaza psihosomatska bolest, pomažemo i poticanjem na rad na psihičkoj/emocionalnoj razini.

Naš stručni tim koji uključuje sveučilišnog magistra dermatofarmacije i kozmetologije te fitoaromaterapeuta razvili su pripravke koji pomažu održati psorijazu pod kontrolom. Još je bitnije što svojim savjetima ukazuju na potrebu o psihološkoj podršci prema pacijentu, kao i unosu dodataka prehrani koji će dodatno potaknuti organizam na borbu protiv infekcije. Radi se o kremama baziranim na prirodnim sastojcima poput ulja noćurka, lanolina, hidrolata hamamelisa. Ponekad je potrebno dodati sastojke sintetskog porijekla poput salicilne kiseline, te cink oksida koji imaju izvanredno djelovanje dokazano stoljetnim korištenjem u farmaciji.

Sastojke prilagođavamo strogo individualno.

PREPORUKE ZA DODATNI DOPRINOS KONTROLI PSORIJAZE

Dodatne preporuke koje znatno mogu doprinijeti dovođenju stanja pod kontrolu uključuju:

1. Drenaža jetre pomoću kojeg potičemo i čišćenje kože „ iznutra“. Korijen čička poznat je po svojoj tradicionalnoj primjeni u liječenju akni, psorijaze, seboroičnog dermatitisa. Postoje studije koje dokazuju i njegovo zaštitno djelovanje na jetru.

Sikavica je druga bitna biljka i to u obliku fitosom ekstrakta (bolje prodiranje u jetreno tkivo i žučne vodove).

2. Protuupalno djelovanje na upalne procese – Kurkuma u obliku fitosom ekstrakta ( više o kurkumi pročitajte u našem članku – ovdje).

3.Kod pojedinaca su poželjne biljke koje povećavaju otpornost na stres poput ružičastog žednjaka poznatije pod nazivom rodiola.

Ponekad savjetujemo blaže ili jače umirujuće biljke, ovisno o simptomima pojedinaca (pasiflora, valeriana).

Za sva dodatna pitanja, obratite nam se s povjerenjem.

Vaše ljekarne RIZK.