Veličanstvena “gospođa Kopriva”

Veličanstvena “gospođa Kopriva”

Kopriva je biljka koju svi jako dobro poznajemo. Iako ju većina ljudi smatra korovom, ona je puno više od toga. Naše bake i prabake znale su mljeti lišće mlade koprive kako bi pripomogle oporavku od težih bolesti. Moj me otac lišćem koprive znao „mlatiti“ po nogama, a majka ju je oduvijek ubirala golim rukama i slagala sokove za zdraviju krv i imunitet. Kao dijete baš i nisam bila impresionirana time, no sada imam znanstvene dokaze da su ipak bili u pravu.☺

 

– Ljekoviti dijelovi koprive –

U fitoterapiji koristimo list koprive i korijen prave koprive (Urtica urensL., Urtica dioica L.). Potrebno je točno znati o kojoj se tegobi radi jer se korijen koprive koristi kod potpuno različitih bolesti od lista koprive.

– Znanstveni dokazi o ljekovitosti koprive –

Njemačka i europska stručna institucija za biljnu terapiju (fitoterapiju) odobrili su korištenje korijena i lista koprive jer njihovu upotrebu smatraju znanstveno utemeljenom. Stoga se pripravci od koprive mogu registrirati u Europi kao biljni lijekovi. To znači da će takvi preparati imati znatno višu i efektivniju dozu ekstrakta koprive nego proizvodi registrirani kao dodaci prehrani.

– Korištenje koprive u fitoterapiji – 

List koprive službeno je odobren u liječenju artritisa i artroza, samostalno ili u kombinaciji s drugim lijekovima. Svakako je prethodno potrebno savjetovanje s fitoterapeutom. Zbog svog diuretskog djelovanja koristi se kod tegoba mokraćnog sustava, kao što je infekcija mokraćnog mjehura. Tada ju je poželjnokombinirati s nekim drugim biljnim vrstama koje će djelovati kao antiseptici mokraćnog sustava poput medvjetke (Arctostaphylos uvaursi) i protuupalnim biljkama poput zlatnice (Solidago virgaurea). Svojim diuretskim djelovanjem potiče izlučivanje mokraćne kiseline koja se koristi u liječenju gihta na način da uklanja nakupljen umokraćnu kiselinu u zglobovima. Listovi koprive bogati su vitaminima (A, D, K, C), mineralima (željezo,kalij, silicij), klorofilom i flavonoidima što opravdava njihovu upotrebu kod oslabljenog organizma i anemije. Listove koprive možemo koristiti i u obliku juhe ili ih pripremiti poput špinata. Korijen koprive koristi se kod dobroćudnog povećanja prostate, čestognoćnog mokrenja i neugodnog osjećaja tijekom mokrenja. No bitno je da prvo liječnik isključi druge moguće bolesti prostate.Tradicionalno se koristi i kod ispadanja kose.

– Načini uzimanja – 

Osim u obliku infuza, tinkture i svježeg soka, tehnologija nam danas nudi visoko efektivne i kvalitetne oblike ekstrakata koprive. Jedan od tih oblika koje i osobno koristim u svom savjetovanju su EPS ekstrakti organski uzgojenog svježeg bilja u glicerolu. Upravo tu vrstu ekstrakata svrstavamo u biljne lijekove. Odlikuje ih visoka doza aktivnih tvari, lako doziranje i upotreba. Zdravstvenim djelatnicima omogućuju individualizirati pristup pacijentu kroz propisivanje kombinacije biljaka prilagođenih specifičnim potrebama pacijenta. Tako EPS koprive (list ili korijen) možemo kombinirati s drugim biljnim vrstama kako bi povećali učinak terapije.

– Rizici i interakcije s drugim lijekovima – 

Koprivu općenito smatramo sigurnom biljkom, ali su alergijske reakcije na njenu primjenu iznimno rijetko moguće. Moguće su neželjene interakcije s drugim lijekovima koje imate u svojoj terapiji, ali svakako preporučamo da se prije same primjene savjetujete sa stručnom osobom.