Uši kod djece vrtićke i školske dobi

Uši kod djece vrtićke i školske dobi

Uši kod djece česta su pojava, a ovo su prvi indikatori da bi djete moglo imati uši:

Primjećujete da se dijete uporno svrbi po vlasištu, uočavate čak i ranice zbog stalnog češkanja? Iz vrtića ili škole javljaju da se pojavila najezda uši?

Osim svrbeža/češkanja dijete se može požaliti i na osjećaj da nešto gmiže po koži.

U djece vrtićke i školske dobi, česta je pojava uši, a uzrokuje ju ektoparazit uš veličine 2mm (nalik na sjemenku sezama). Živi u vlasištu i hrani se krvlju do koje dolazi kroz ubode. Ženka uši kroz 2 mjeseca, snese do 300 gnjida koje odlaže uz korijen kose, najčešće u području zatiljka, iza ušiju i na sljepoočnicama.

uši, kosa, majka isčešljava

Prenose se izravnim kontaktom (s glave na glavu) te neizravnim (razmjena kapa/šalova, ručnici, postelje, jastuci i sl.).

Što ako dijete dobi uši

Bez brige, niste jedini – svatko može dobiti uši, a kod djece u vrtićkoj i školskoj dobi je česta pojava zbog bliskih kontakata. Javlja se i u bogatim i siromašnim sredinama.

Čim dobijete obavijest o pojavi ušljivosti, krenite koristiti preparate koji će spriječiti prihvaćanje uši za vlas djeteta. Neka koristi cijela obitelj.

U slučaju zaraze ušima, krenite s kombinacijom šampona i mehaničkog iščešljavanja (specijalan gusti češalj ili električni češalj) što se pokazalo kao najučinkovitije rješenje.

češalj za isčešljavanje uši

Odaberite proizvod kako biste uspješno eliminirali uši, a svom djetetu osigurali nesmetane aktivnosti. Proizvode prigodne za vas i vaše dijete možete pronaći direktno u Ljekarnama Rizk gdje će vam naši zaposlenici sa zadovoljstvom pomoći oko izbora.