Savjeti za atopijski dermatitits

Savjeti za atopijski dermatitits

Suha, iritirana i zadebljana koža sklona svrbežu, ali i pucanju, a u najgorim slučajevima i krvarenju, rezultat su konične kože bolesti koja pogađa najmlađe, a u čitavoj priči nije izostavljena niti pojava kod odraslih ljudi. Upoznajte Atopijski dermatitis (neurodermitis) 

Zimski mjeseci izrazito snažnije djeluju na površinske slojeve kože koja kako bi se obranila od tako snažnih utjecaja hladnoće i suhoće vremena, želi stvoriti obrambeni mehanizam zbog kojeg dolazi do suprotnog efekta.  Specifično, do pogoršanja dolazi u zimskim mjesecima dok se ljeti simptomi gotovo potpuno povlače. Jedno od najbitnijih pravila u njezi suhe i atopiji sklone kože jest mastiti ju najmanje dva puta dnevno, te svaki put prije izlaska u hladnu okolinu tjekom zimskih mjeseci. Zaista je bitno gledati sastav preparata za njegu takve kože. Također, puno je dodatnih čimbenika koji mogu pogoršati postojeće stanje. Kako je svako dijete ili odrasla osoba individua, potrebno je jednako tako individualno pristupiti savjetima.

U ljekarnama se često susrećemo sa situacijama u kojima roditelji dođu sa svojom djecom nakon korištenja raznih preparata kupljenih izvan ljekarni drugih drogerijskih proizvoda,  te bez dodatnih, rekli bismo personaliziranih savjeta. Simptomi su tada uglavnom već dodatno pogoršani. Takvim pristupom nažalost, povećava se vjerojatnost dužeg trajanja oporavka, a terapija iziskuje više izdataka i postaje još skuplja. 

Kako bi oporavak trajao kraće, omogućujemo osobni pristup problemu atopijskog dermatitisa uz stručno savjetovanje kako bi suzbili odugovlačenje oporavka, prilagodili terapiju i smanjili izdatke nepotrebnih troškova uzrokovanih korištenjem prethodnih proizvoda. 

Stoga vas pozivamo na stručno savjetovanje s Vašim ljekarnicima, odnosno liječnicima, kojima je posao upravo savjetovanje i skrb. U akutnim fazama dolazi do pogoršanja kada često dolazi i do bakterijskih infekcija. U toj je fazi bitno koristiti lijekove, prema preporuci liječnika.

Kako bi lakše prebrodili zimske mjesece, osobito kod najmlađih članova, savjetujemo

sljedeće:

 Kupajte djecu u toploj, ali ne i vrućoj vodi. Kupanje neka traje najviše

10minuta. U vodu stavite posebna ulja za kupanja .

 Veću djecu idealno je tuširati. Jednako bitno kao i mazanje kremom jest

korištenje posebnih losiona i ulja za tuširanje koji će spriječiti dodatno

isušivanje.

 Ne koristite pjenušavu kupku.

 Tapkanjem ručnika osušite kožu i odmah nanesite kremu/losion koji će

mastiti kožu.

 Kreme/losione nanesite najmanje dvaput dnevno.

 Pripazite da odjeća koja je u neposrednom dodiru s djetetovom kožom bude

od pamuka.

 Ograničite izlaganje prašini, cigaretnom dimu, peludi i životinjskoj dlaci, kao i

plišanim igračkama

 Prepoznajte i ograničite emocionalni stres

Osim vanjskih utjecaja, jednako je važno posvetiti se liječenju bolesti „iznutra“. Preporučaju se omega masne kiseline za unutarnju upotrebu ( ulje noćurka, ulje boražine, riblje ulje) koje će djelovati protuuplano i zaštitno. Posljednih se godina posebna pozornost posvećuje crijevima, kao organu u kojem se nalazi gotovo 70% našeg imuniteta.  Postoji dokazana povezanost korištenja specifičnih probiotika ( zdravih bakterija ) u poboljšanju stanja atopije. Djeca i odrasle osobe s atopijskim dermaititisom sklonija su razvoju alergija i astme u kasnijoj životnoj dobi. Ta činjenica dodatno naglašava potrebu rada na imunološkom sustavu oboljelog od atopijskog dermatitisa.