Antibiotici vs Eterična ulja

Antibiotici vs Eterična ulja

Racionalna primjena antibiotika je od presudne važnosti, jer zbog njihove nepotrebne primjene uskoro mogu postati neučinkoviti. S ciljem osvještavanja stručne i šire javnosti o ovom ozbiljnom javnozdravstvenom problemu, studeni je mjesec u kojem se obilježava Europski dan svjesnosti o antibioticima (18. studenoga).

Što biste trebali znati o infekcijama i antibioticima?

Antibiotici su lijekovi koji djeluju na bakterije, ali ne i na viruse. Većina infekcija gornjih dišnih puteva (simptomi: kihanje, kašljanje, promuklost) izazvana je virusima i pritom antibiotici nisu od pomoći. Povišena tjelesna temperatura nije automatski znak da treba primijeniti antibiotk.

Brojne virusne infekcije dišnih puteva imaju tešku kliničku sliku i zahtijevaju mirovanje i simptomatsku terapiju, ali ne i primjenu antibiotika.

Procjenu treba li primijeniti antibiotik ili ne mora donijeti isključivo liječnik. Stoga, virusne bolesti treba liječiti drugim lijekovima i/ili pomoćnim ljekovitim sredstvima

Jedna od rješenja su i eterična ulja u obliku oleokapsula koje su učinkovito rješenje za simptome prehlade i gripe jer djeluju antivirusno/ antibakterijski, a ne uzrokuju razvijanje rezistencije.

Pri tome je važan izbor eteričnih ulja s obzirom na njihov kemizam i mehanizam djelovanja.