Nestašice lijekova

Nestašice lijekova

Nedostatak (defektura) lijekova – zašto se događa i kako se suočiti s njim?

Kada dođe vrijeme za podizanja propisanih lijekova, možda ste se u posljednje vrijeme suočili s nestašicom lijekova. U ovom blogu, istražujemo ovaj problem, otkrivajući razloge zbog kojih se to događa i kako se pacijenti mogu nositi s tim.

Nestašica lijekova je pojava s kojom ste se mogli susresti kada ste pokušali podići propisani lijek. U ovom blogu, istražujemo trenutni problem, otkrivajući razloge zbog kojih se to događa i kako se pacijenti mogu nositi s tim.

Bez obzira na razloge, pacijenti ne moraju brinuti o svojim zdravstvenim potrebama. Ljekarnici često nude paralelne, alternativne lijekove koji su jednako sigurni za upotrebu. Detaljno ćemo razmotriti kako paralelni alternativni lijekovi rješavaju nestašicu lijekova i kako pacijenti mogu biti sigurni da će pronaći alternativu za svoje potrebe.

Ako se suočite s nestašicom lijekova, obratite se svom ljekarniku kako biste saznali koje paralelne lijekove možete uzeti. Ako ste zabrinuti oko sigurnosti, slobodno pitajte ljekarnika o bilo kakvim nedoumicama.

Važno je zapamtiti da postoje alternative za vaše potrebe i da ne morate odustati od brige o svom zdravlju.

Zašto dolazi do nestašice lijekova?

Interesantno je primijetiti da nestašice lijekova nisu nova pojava, već da se javljaju kroz povijest. Međutim, posljednjih nekoliko godina, ovaj problem postao je sve ozbiljniji i sve češći (poremećaji industrije uzrokovane pandemijom COVID, logistički problemi i promjene uzrokovane ratovima, promjene u ciklusima pojave bolesti i sl.). Općenito, nestašice lijekova mogu biti uzrokovane različitim faktorima kao što su: prekid proizvodnje lijeka zbog tehničkih problema, poteškoće u distribuciji lijeka, izvanredni događaji kao što su prirodne katastrofe, poremećaji u opskrbi sirovinama i drugi faktori koji mogu utjecati na opskrbu lijekovima. Također, velik broj pacijenata koji koriste određene lijekove može dovesti do nestašica ako se ne proizvodi dovoljna količina ili ako su proizvođači jednostavno preopterećeni narudžbama.

Unatoč razlozima, pacijenti ne bi trebali osjećati strah ili brigu zbog nestašica lijekova. Ljekarnici su obučeni da prepoznaju koje su alternative dostupne i sigurne za upotrebu.  Paralelni lijekovi koji se ponude kao zamjena su jednako sigurni i učinkoviti kao i originalni lijekovi. Osim toga, stručnjaci su pažljivo proučili sastojke i doziranje tih lijekova kako bi osigurali da se mogu koristiti bez dodatnog rizika za pacijenta.

Stoga, ako vas ljekarnik ponudi paralelnim lijekom umjesto originalnog, nemojte se bojati koristiti ga. Znajte da su ti lijekovi testirani i sigurni za upotrebu, te da će vam ljekarnik dati sve potrebne informacije o doziranju i nuspojavama.

Vaša sigurnost i dobrobit uvijek su nam na prvom mjestu

Ukratko, nestašice lijekova su česta pojava, ali pacijenti ne bi trebali brinuti jer su alternativni paralelni lijekovi jednako sigurni i učinkoviti kao i originalni lijekovi. Uvijek se obratite ljekarniku za savjet i budite sigurni da ćete dobiti sve informacije koje su vam potrebne o doziranju i nuspojavama. 

Vaše zdravlje i dobrobit su najvažniji, a ljekarnici su tu da vam pomognu da se osjećate sigurno i zadovoljno.

 

 

 

 

Samir Rizk, mag.pharm, specijalist kliničke farmacije