ANKSIOZNOST – što je, simptomi i kako si možemo pomoći

ANKSIOZNOST – što je, simptomi i kako si možemo pomoći

Osjećate tjeskobu, sve vas smeta, brzo se razljutite, ne vidite svijetlo na kraju tunela, ne osjećate motivaciju, ili pak stalno brinete o svemu?

Kada se pretjerano brinemo ili kada smo izloženi stresnoj situaciji ( stvarnoj – pandemija, potres ili izmišljenoj ) može se pojaviti anksioznostAnksioznost je skup osjećaja poput nelagode, opće napetosti, zabrinutosti, velikog stresa, panike, straha te iracionalnog lošeg predosjećaja. 

 

Prosječne razine anksioznosti se javljaju kod većine ljudi, ali njih osoba može kontrolirati te njima upravljati. 

Razne brige kao svakodnevni dio naših života, u određenoj mjeri su korisne, pripremaju nas na različite situacije i omogućuju da predvidimo probleme te osmislimo prikladna rješenja. Današnji ubrzani stil života, (samo)nametnute obaveze kod kuće i na poslu, nedostatak kvalitetnog sna i tjelovježbe, tragične situacije ( gubitak voljene osobe) i ostali stresovi ( pandemija, izolacija, potresi ) remete normalno psihofizičko funkcioniranje i tijelo pokušava na razne načine kompenzirati nastalu neravnotežu. Kada je ravnoteža dugo vremena van kontrole, mogu se pojaviti i ozbiljniji simptomi anksioznosti koji mogu ometati svakodnevno funkcioniranje:

– tjelesni simptomi – nesanica, učestalo mokrenje, glavobolja, pritisak u prsima, iscrpljenost, drhtavica, znojenje, povišeni krvni tlak, itd.

– panični napadi u kojima osoba ne može razaznati radi li se o stvarnoj ili izmišljenoj prijetnji, preplavljuje ju strah gotovo životne ugroženosti

Bez brige, niste jedini,  smatra se da najmanje 10% opće populacije pati od nekog oblika anksioznosti.

Istraživanja pokazuju da žene koje žive u siromašnijim četvrtima imaju čak 60% veći rizik razvijanja anksioznosti, od žena koje žive u bogatijim predjelima grada dok muškarci anksioznost razvijaju podjednako lako na bilo kojem mjestu. Svi uzroci nisu još razjašnjeni, no kao jedan o češćih navodi se nakupljanje stresa.

KAKO SI SAMI MOŽETE POMOĆI KOD POVREMENE I BLAGE TJESKOBE/STRAHA

  1. Prvi korak je prihvatiti loš osjećaj jer i to je normalan osjećaj. A zatim slijedi odluka o „izlječenju“ tjeskobe. Krenite već danas, prateći sljedeće korake.
  2. Promijenite način života – važno je pozitivno razmišljati, a u tome će vam pomoći vježbanje i zdrava prehrana te izbacivanje poroka ( alkohol, droga, cigarete, a zatim i kofeinski napici )
  3. Naučite pravilno disati i primjenjujte neku od metoda opuštanja.
  4. Pazite čemu i koliko vremena posvećujete svoju pozornost – npr. umjesto stalnog praćenja vijesti, nazovite prijatelja ili člana obitelji, razgovarajte o svakodnevnim stvarima koje vas okružuju, pa tako i onim lijepima.
  5. Širite suosjećanje i solidarnost umjesto osuđivanja i nepovjerenja. 

Istraživanja su pokazala da je najučinkovitiji tretman za anksiozni poremećaj upravo kombinacija promjena načina života i posebne vrste psihoterapije u kojoj osoba uči kako prepoznati promjene u vlastitom ponašanju koji dovode do uznemirenosti i tjeskobe te kako se s time nositi. 

Psiholozi ističu da će budućnost donijeti upravo okretanje prema obitelji, povećano međusobno povezivanje,  te da će veći naglasak biti na veću brigu o zdravlju.

KADA POTRAŽITI POMOĆ STRUČNJAKA ZA MENTALNO ZDRAVLJE

U Hrvatskoj se mentalne teškoće još uvijek smatraju sramotnima, zbog čega se mnoge osobe stide potražiti stručnu pomoć.  Ali, potrebno je naglasiti kako se problem pretjerane tjeskobe može dogoditi svakom od nas i može se uspješno liječiti kada je potrebno. Stoga kada osjetite da nesigurnost i strah ometaju vaše svakodnevno funkcioniranje, vrijeme je da potražite pomoć stručnjaka za mentalno zdravlje ( psihijatar, psiholog ). Ako je vaša povećana zabrinutost vezana uz pandemiju Corona virusom, ovdje  možete pronaći telefonske linije za psihološku podršku (po županijama). 

KAKO VAM MI MOŽEMO POMOĆI

Možda ne možemo utjecati na vaše uzroke, no ako ste vi spremni odraditi svoj dio, možemo vam pomoći povećati otpornost na stres, povećati energiju, poboljšati san pomoću prirodnih biljnih proizvoda i ostalih dodataka prehrani.

Top 3 biljke koje će otjerati stres, nesanicu i nervozu

Izaberite proizvod kako biste smanjili nervozu i osigurali neophodan miran san.

Naši ljekarnici mogu vam pomoći savjetima, a obratiti nam se možete i putem online savjetovališta (mail ili inbox).

Rezervirajte termin i osigurajte sebi vrijeme za povjerljiv razgovor.