MAKA – OD ENERGETSKOG PIĆA DO AFRODIZIJAKA

MAKA – OD ENERGETSKOG PIĆA DO AFRODIZIJAKA

Maka (maca – Lepidium Meyenii Walp.) koristi se kao hrana i lijek u Andama već više od 2.000 godina, a to je ujedno i jedino prirodno stanište te biljke. Tradicionalno se vjerovalo da maca jača snagu, izdržljivost, libido i poboljšava plodnost. Prema legendi, Inke ratnici jeli su je prije odlaska u bitke. Zašto sve više raste njena popularnost i u Hrvatskoj i koji su njeni oblici najdjelotvorniji pročitajte u ostatku teksta.

 

Maca je, prije svega, adaptogena biljka. Takve biljke posjeduju djelatnu tvar koja podržava HOMEOSTAZU – fiziološku ravnotežu organizma, pomičući je u smjeru bolje otpornosti na fiziološki stres. Adaptogeni omogućavaju da se tijelo bolje prilagodi na stresne okolnosti bez da slijedi faza iscrpljivanja koja je pak svojstvena stimulansima poput kave.

Sindrom kronične iscrpljenosti (kroničnog umora) teška je i dugotrajna slabost, opća malaksalost bez klasične kliničke slike i bez mišićne slabosti. Ovaj sindrom nastaje dugotrajnim  iscrpljivanjem organizma, prije svega zbog kontinuirano povišenih razina kortizola, a uslijed izloženosti psihoemotivnom i fizičkom stresu bez odmora i mogućnosti postizanja homeostaze. Maca može pomoći u prevenciji kao i već nastalom kroničnom umoru.

izvor slika: https://www.bioandina.hr/zasto-je-maca-super-hrana/

 

Danas se ubraja među najpopularnije biljke koje se koriste za jačanje seksualnih funkcija (libido, plodnost), a koriste je i muškarci i žene.

Pritom je važan i oblik u kojim se maca pojavljuje. Termičkom obradom (želatinizacijom) mace ona postaje znatno podnošljivija za probavu, mikrobiološki sigurnija i veća je vjerojatnost zdravstvene ispravnosti, a neki sekundarni metaboliti mace postaju bioraspoloživiji i brojniji. Želatinizacijom se dobiva koncentriranija maca, budući da je za jedan kilogram želatinizirane mace potrebno četiri kilograma sirove mace. Stoga dolazi i do razlike u cijeni u odnosu na sirovu (raw) macu.

Kako maca djeluje na organizam?

Mehanizam djelovanja peruanske mace nije jednostavan za objasniti s obzirom na to da je djelovanje mace vrlo široko. Maca ne „dovodi“ u organizam vlastite hormonske prekursore, već potiče naše žlijezde da uravnoteže produkciju vlastitih hormona.

Donja slika (odobreno korištenje s www.bioandina.hr) najjednostavniji je prikaz širokog djelovanja mace.

Savjet o namjeni kao i pravilnom korištenju mace potražite u našim ljekarnama Rizk!