Ubodi otrovnih insekata- kako se zaštititi i što napraviti kada ipak ubodu?

Ubodi otrovnih insekata- kako se zaštititi i što napraviti kada ipak ubodu?

Znate li da postoji mnoštvo insekata čiji ubodi ili ugrizi mogu vama i vašem djetetu izazvati probleme? 

Ubodi insekata češći su u proljeće i ljeto a zdravstvene statistike potvrđuju kako više ljudi godišnje umire od uboda otrovnih opnokrilaca nego od ugriza zmija otrovnica. U izuzetno vrućim danima raste koncentracija otrova u stršljenima i ostalim insektima.

Na našim područjima žive sljedeće vrste kukaca sa žalcem u kojem se nalazi otrovna tekućina: ose, pčele, stršljeni, pauci i bumbari. Dobro je poznavati neke osnovne razlike uboda ovih insekata:

  • Pčele i bumbari napadaju kada su uznemireni. Pčela nakon uboda ostavlja žalac u koži iz kojeg se otrov postepeno oslobađa još neko vrijeme nakon uboda. Pčela nakon toga ugiba odnosno ubada samo jednom. Bumbari mogu ubosti više puta.
  • Ose i stršljeni ne ostavljaju žalac u koži te mogu ubosti više puta. Agresivniji su a napadaju i kada nisu u opasnosti. Stršljeni imaju više otrova od pčela i posebnog je sastava a lokalna i alergijska reakcija je puno teža.
  • Crna udovica ( stanište u Istri, Hrvatskom primorju, Dalmaciji ) ugrizom izaziva naglu i oštru bol poput uboda iglom te teško, po život opasno stanje i zahtjeva bolničko liječenje. Ostali pauci izazivaju ugrizom samo lokalnu reakciju.

Nakon uboda insekata moguća je lokalna i sistemska reakcija.

Lokalna podrazumijeva oteklinu, crvenilo, svrbež, pečenje.

Sistemska zapravo označava alergijsku reakciju koja može biti blaža ili teža i dovesti do anafilaktičkog šoka ( stanje opasno po život ).

Pravila kod uboda insekata nema – ne možete biti nikada 100% sigurni da nećete dobiti alergijsku reakciju.

Prva pomoć nakon uboda

5 najbitnijih koraka nakon uboda/ugriza insekta:
  1. Nakon uboda pčele izvadite žalac noktima ili pincetom i po mogućnosti dezinficirajte ( alkoholom, octom ).
  2. Nakon uboda bilo kojeg insekta stavite hladan oblog ( kockica leda ). U nedostatku hladnog obloga možete upotrijebiti sve što vam se nađe pri ruci  – žlica, dno lonca, itd.
  3. Mjesto uboda premažite proizvodima za smirenje iritacije nakon uboda. Učinkovite preparate pronađite na našem web shopu: Biovitalis stik, Pikosan gel, Esi Aloe vera gel. Kod jače iritacije koristite proizvode s antihistaminicima ( tvari koje smiruju alergijsku reakciju). Kako se radi o lijekovima, moguće ih je nabaviti samo u ljekarnama.
  4. U nedostatku gotovih proizvoda moguća su rješenja iz prirode:

-eterično ulje lavande nakapajte 2-4 x dnevno direktno na ubod. Kvalitetna eterična ulja odaberite na našem web shopu ( link na et.ulja lavande Pranarom )

-prepolovite list aloe vere i utrljajte na ubod svaki put kada se  pojavi iritacija/svrbež.

5. U slučaju jače otekline, mučnine, povraćanja, proljeva, otežanog disanja i gutanja, smetenosti kao i uboda u području glave/vrata/jezika ili gutanja insekta potražite hitnu medicinsku pomoć pozivom na broj 112. Ako niste sigurni u vrstu insekta, ponesite ga sa sobom ako je moguće.

U ljekarnama Rizk možete nabaviti kreme, masti i gelove za smirenje iritacije nakon uboda/ugriza insekta.

Naši ljekarnici mogu vam pomoći savjetima kako olakšati sebi i djetetu neugodu, crvenilo ili crvenilo na mjestu uboda/ugriza a obratiti nam se možete i putem online savjetovališta (mail ili inbox).

Sve proizvode možete naručiti i putem našeg webshopa i na vrijeme se opskrbiti proizvodima za prvu pomoć nakon uboda/ugriza insekta.