Alergije u doba koronavirusa

Alergije u doba koronavirusa

Iako je trenutno Covid-19 u potpunom fokusu i ostale tegobe kao da ne postoje, svi dobro znamo da to nije tako. Alergičari se trenutno bore s peludi, a u tijeku je i sezona bronhitisa. Sigurni smo kako nije ugodno kada vas ulovi “napadaj” kihanja ili kašljanja, pogotovo u javnosti gdje se sada i najmanja promjena smatra da ste zaraženi koronavirusom. Srećom, za alergiju postoji lijek, točnije biljka koja će vam olakšati vašu svakodnevicu i riješiti vas znatiželjnih pogleda. Radi se o sada već poznatom crnom kimu za koji je islamski prorok Muhamed napisao da liječi svaku bolest – osim smrti.

Već su u vrijeme faraona stari Egipćani posipali sjemenke crnog kima na svoje pogače. Liječnici faraona uvijek su imali na dohvat ruke po jednu zdjelicu sjemenki. Od svih vrsta, najprikladniji u svrhu liječenja je upravo egipatski ( Nigella sativa). Druge vrste nemaju izražena svojstva ljekovitosti. Znanstvena literatura potvrđuje zaista impresivan popis bolesti kod kojih se crni kim dokazao učinkovitim. Pomaže kod dijabetesa, povišenog krvnog tlaka, nadutosti, alergija, astme, bronhitisa, gljivičnih i bakterijskih infekcija, itd. Zbog svog imunomodulatornog djelovanja pokazao se izvrsnim kod poboljšanja funkcije našeg imunološkog sustava.

Tako dolazimo i do alergija. Pojednostavljeno rečeno, u pozadini svake alergije nalazi se zapravo poremećaj specifičnog dijela imunološkog sustava. Ako djelujemo na sam uzrok alergija, u ovom slučaju na naš imunitet, svakako ćemo ju bolje dobiti pod kontrolu. U praksi to znači manje izraženi simptomi alergije (svrbež kože, pojačana sekrecija iz nosa, kihanje, svrbež i suzenje nosa, itd.), a kod pojedinaca kojima se alergija tek pojavila možemo očekivati potpuni oporavak.

Važno je da krenete na vrijeme! Za najbolji učinak potrebno je s prevencijom krenuti što ranije jer je biljkama potrebno vrijeme da odrade posao. U kojoj dozi i kako dugo, odgovor bi bio: kako kod koga, koliko je kome potrebno. Općenite doze za odrasle kreću se dva puta na dan, jedna do dvije čajne žličice. Za one koji teško podnose ulja, imamo odličnu vijest! Crni kim postoji i u obliku gastrorezistentnih celuloznih kapsula tako da ga i oni „slabijeg želuca“ mogu bez problema koristiti. Ulje i sjemenke crnog kima svakako preporučujem koristiti svakodnevno u prehrani kako bismo prevenirali tegobe. Bogato je antioksidansima, nezasićenim masnim kiselinama, mineralima (cink, bakar, željezo), proteinima, ugljikohidratima i mnogim drugim sastojcima neophodnima za naše zdravlje. Možete ga umiješati u smoothie ili pak ispeći slasni kruh sa sjemenkama. Arapski kuhari preporučuju posipati sjemenke crnog kima po salati koji će joj dati jedinstven okus. Malo sjemenki može se i samljeti zajedno sa zrnima kave, a količina ovisi o vlastitom ukusu.

Ako imate bilo kakva dodatna pitanja vezana uz alergije, crni kim ili nešto treće, pozivamo vas da nam se s povjerenjem javite u Facebook inbox. 🙂