Znate li zašto je važan vitamin B7?

Znate li zašto je važan vitamin B7?

Biotin je vitamin B skupine koji u organizmu ima zadatak hranu pretvoriti u energiju. Biotin se još naziva i vitamin B7, vitamin H ili koenzim R. Topiv je u vodi što znači da ga tijelo ne može skladištiti, ali ga dobre bakterije u crijevima mogu proizvesti. Riječ „biotin“ potječe od drevne grčke riječi „biotos“, što znači „život“ ili „preživljavanje“.

Većina biotina je u hrani vezana za proteine. Vezani biotin se u tankom crijevu oslobađa u slobodan pomoću enzima biotinidaze. Ako želimo povećati unos biotina u tijelo, moramo konzumirati:

  • jetrica i bubrege
  • žumanjak
  • orašaste plodove (bademi, kikiriki, orasi)
  • soju i druge mahunarke
  • banane
  • cvjetaču
  • gljive

Manjak biotina rijetko je moguć u razvijenim zemljama gdje postoji dovoljan unos hrane u organizam. Simptomi nedostatka su ispadanje ili pucanje kose, lomljivi nokti, ljuskanje kože s osipom oko očiju, nosa i usta, depresija, umor, manjak energije, trnci u nogama/rukama, konjuktivitis, zastoj u razvoju fetusa. Suplementacija se preporučuje kada postoji rizik od smanjenog unosa ili apsorpcije – starijim osobama, kod kroničnih upalnih bolesti crijeva (Crohn, celijakija), kroničnog alkoholizma, trudnicama i dojiljama, osobama na terapiji antikonvulzivima.

ZDRAVA KOŽA, KOSA I NOKTI

Nedostatak biotina očituje se u stanju kože, kose i noktiju te u tim slučajevima njegova suplementacija može biti od koristi.

Spomenuli smo da nedostatak biotina izaziva osipe na koži. Razlog tome jest biotinova funkcija u izgradnji masti koje se nalaze u našoj koži. Te masti kožu drže podatnom i vlažnom, a u njihovom nedostatku koža postaje neobična i nadražena. Nužan je za zdravu kožu, kosu, oči i jetru, a pomaže i živčanom sustavu i mozgu te je važan za normalan rast embrija. Upravo zbog potonjega, važan je visok unos namirnica bogatih biotinom tijekom trudnoće te u periodu dojenja.

Dostupni oblici na koji možete dodatno unijeti B7 su tablete, kapsule, šumeće tablete, oralni sprejevi – monopreparati, u kombinaciji s drugim vitaminima B skupine i kao sastojak multivitaminskih preparata.

Suplementacija biotina u dozama većim od preporučenih nije se pokazala toksičnom. Međutim, može dovesti do klinički značajnih lažno povišenih ili lažno sniženih laboratorijskih testova.

Ako vas zanima na koji način možete povećati unos B7 vitamina, slobodno nam se javite u inbox.