SVE O KARTICI ZA ANTIBIOTIKE – olakšanje roditeljima u praćenju doziranja antibiotika za djecu

SVE O KARTICI ZA ANTIBIOTIKE – olakšanje roditeljima u praćenju doziranja antibiotika za djecu

Tablica uzimanja antibiotika služi kao olakšanje roditeljima oko organizacije doziranja antibiotskih sirupa svome djetetu. 

U ljekarni smo primijetili (ali i iz osobnih iskustva) da roditelji ponekad preskoče ili pomaknu dozu antibiotskog sirupa. Kao najčešći uzrok nam navode da su mislili ” kako je dao onaj drugi (pritom misle na suprugu/a”).

Što je potpuno logično, ljudi rade u raznim smjenama i neophodno je zapravo voditi bilješke tko je i kada trebao dati sirup djetetu. Kutije sirupa su uglavnom masne ili šarene pa je po njima zapravo teško pisati, ili pak nema dovoljno mjesta za vođenje bilješka. Stvar se komplicira ako postoji više od jednog djeteta odnosno više njih istovremeno uzima antibiotski sirup – također vrlo česta pojava. I još k tome je potrebno davati probiotike u svrhu očuvanja crijevne flore i izbjegavanju nuspojava antibiotika (proljev, grčevi u trbuhu, nadutost). Ludnica u organizaciji i greška se vrlo lako dogodi. Da ne nabrajamo ostale preparate koje je potrebno davati djetetu – sirup za snižavanje temperature, sprej za nos, inhalacije, itd.! Sve je to potrebno uskladiti!

Kako naša tablica pomaže u organizaciji?
Znatno olakšava praćenje doziranja antibiotika.
  • Na vrlo jednostavan način – potrebno je samo staviti kvačicu ili “+” u predviđenu kolonu i svi znaju da je dijete uzelo sirup.
  • Ima “krilce” koje se lako zakvači za bilo koju kutiju sirupa. 
  • Prilikom preuzimanja antibiotskih sirupa u našim ljekarnama, roditelji će dobiti karticu antibiotika.
  • Na nju je dovoljno upisati ime djeteta (prema želji), te određena vremena za uzimanje sirupa (po uputi ljekarnika).
  • Kod kuće se zatim stavljaju samo kvačice ili + u za  to predviđenu kolonu.

Nema zabune! 🙂 

Tako smo osigurali točan vremenski razmak između doziranja što je zaista bitno ako ne želimo da bakterije postanu otporne na liječenje. Kao roditelji i društveno odgovorna ljekarna imamo želju zaista pomoći i olakšati ljudima očuvanje zdravlja.

P.S. na poleđini smo napisali korisne savjete u slučaju korištenja antibiotika kako bi dodatno obratili pozornost na važnost korištenja zdravih bakterija.