Tegobe o kojima se ne govori – Intimno zdravlje žene

Tegobe o kojima se ne govori – Intimno zdravlje žene

VAGINALNA SUHOĆA I SVRBEŽ – TEGOBE O KOJIMA SE NE GOVORI

Vaginalnu suhoću vrlo često povezujemo s menopauzom. No, nastupa li ona zaista samo tada?

Sigurno je da smo premalo osviještene o tom problemu, ali i omogućnostima (samo)pomoći. Svrbež se javlja kao posljedica suhoće rodnice, šećerne bolesti, gljivične i rjeđebakterijske infekcije. Osim svrbežom, suhoća rodnice može biti praćena i drugim tegobama kao što su peckanje, osjetljivost i bol tijekom seksualnog odnosa. Žensko tijelo vrlo je osjetljivo, a tjelesna i duševna opterećenja lako dovedu doraznih tegoba, uključujući i nedovoljno vlaženje spolovila. U svakom dijelu našeg organizma potreban je fini balans, a u ovom se slučaju radi o ravnoteži spolnih hormona. Ta je ravnoteža svakako najčešće narušena kod žena u menopauzi. U tom se periodu često pojavljuje osjećaj peckanja i žarenja.

Voljela bih skrenuti pozornost na ostale situacije u kojima možemo osjetiti tegobu vaginalne suhoće. Zapravo se radi o stanjima kada dolazi do pada razine estrogenakao što su trudnoća, kontracepcija, menopauza ili stresna razdoblja. Neke bolesti poput depresije i terapije malignih bolesti pomoću ginekološkog zračenja i/ili kemoterapije također mogu dovesti do vaginalne suhoće. Bez obzira na uzrok, postoje jednostavna pravila kako ublažiti i držati suhoću intimnog područja pod kontrolom:

 

• ginekološkim pregledom ustanovite uzrok suhoće

 

 U nekim će slučajevima biti propisana lokalna hormonska terapija • jedna od osnovnih mjera sprječavanja vaginalne suhoće je izbjegavanje agresivnih, odnosno neadekvatnih sredstava za održavanje intimne higijene. Izbjegavajte razne sapune i gelove za tuširanje koji nisu ispitani za higijenu intimnog područja. Kemijski sastojci u takvim sredstvima mogu izazvati svrbež. Umjesto njih koristite sredstva namijenjena upravo tom području koja vam neće narušiti ph ravnotežu lokalne mikroflore niti dodatno isušiti sluznicu. U ljekarnama možete pronaći više vrsta takvih proizvoda, upitajte koji bi bioprikladan upravo za Vas. Kod osobito osjetljivih osoba preporuča se tuširanje samo s vodom. Iako čaj kamilice naizgled djeluje umirujuće, ponekad može dodatno isušiti sluznicu:

 

• tamponi, kondomi i alergeni iz deterdženata za pranje rublja i omekšivača također mogu dovesti do vaginalne suhoće.

 

Ako primijetite povezanost suhoće s primjenom spomenutih faktora, pokušajte promijeniti navike, a omekšivač rublja smanjite ili izbacite iz upotrebe. Trenutno oslobađanje suhoće rodnice možete postići korištenjem lubrikanta ili proizvoda koji stimuliraju prirodnu vlažnost. Radi se o gelovima i kremama koji ne sadrže hormone, već će na području rodnice i vanjskog genitalnog područja pružiti vlagu i lipide koji djeluju umirujuće. Na taj se način potiče prirodna vlažnost rodnice, sprječava se nadraženost i održava se tkivo intimnog područja. Flora rodnice na taj način ostaje očuvana.

U intimnom kutku naših ljekarni, bez prisustva ostalih pacijenata, potražite savjet oko ove česte tegobe i pravilnom odabiru proizvoda za njegu i higijenu.