JESU LI VAŠA STOPALA SPREMNA ZA LJETO?

JESU LI VAŠA STOPALA SPREMNA ZA LJETO?

Napokon se možemo veseliti toplim ljetnim danima. No, za pojedince to znači pojačano znojenje stopala uz neugodne mirise. Posvećujemo li dovoljno vremena njezi ovog dijela tijela?

 

Smatram bitnim naglasiti kako je znojenje normalna funkcija našeg tijela. Ne bismo trebali, niti je moguće, u potpunosti spriječiti znojenje jer se tijelo na taj način oslobađa otpadnih tvari. No, ta je činjenica slaba utjeha osobama čija obuća mora stajati ispred ulaznih vrata ☺.Dakle, znojenje stopala sasvim je normalna pojava.

 

Što s radnom obućom u ljetnim mjesecima?

Postane li nekontrolirano, odnosno pojačano, može dovesti do neugodnih mirisa, gljivica na noktima i/ili koži, svrbeža i pojačane vlažnosti. Osobito su „naudaru“ osobe koje zbog specifičnih radnih uvjeta imaju obavezu nositi zatvorenu radnu obuću. Kako bi se ublažile posljedice znojenja, poželjno je nositi obuću od prirodnih materijala, otvorenu obuću kao i učestalo mijenjati čarape kada su mokre od znoja (sa sobom uvijek imajte dodatan par čistih pamučnih čarapa).

 

Osim ovih općenitih, navest ću još dodatne savjete kako staviti pod kontrolu prekomjerno znojenje stopala:

 

1. Pravilno perite stopala – svakodnevno koristite antibakterijski sapun koji može smanjiti eventualno povećanu koloniju bakterija čijom razgradnjom znoja zapravo dolazi do neugodnog mirisa. Dodatnupozornost obratite na područja između prstiju. To područje posebno dobro osušite ručnikom.

2. Jednom tjedno napravite piling kože stopala kako biste uklonili mrtvestanice (Skinfinity piling). Uklanjajte i tvrdu, zadebljalu kožu jer ona može biti izvor dodatnih infekcija (SVR krema s 40% uree za uklanjanje natisaka i zadebljale kože stopala).

3. Obratite pozornost na prehranu – gazirana pića, ljuta i začinjena hrana te alkohol samo su neki od uzroka pojačanog znojenja.

4. Koristite puder koji će smanjiti znojenje. Ako u sebi dodatno sadrži eterično ulje čajevca, djelovat će preventivno, ali i na već postojeću blažu gljivičnu infekciju kože. Takav puder možete stavljati ne samo na stopala, već i u čarape ili obuću.

 

Nadam se da sam Vam pružila dovoljno savjeta kako biste svijetom mogli hodati slobodni i neopterećeni. A što učiniti kada se ipak pojavi ili već od ranije postoji gljivična infekcija noktiju ili stopala? Odgovor na to pitanje potražite u jednom od nadolazećih ljetnih članaka ili u najbližojRizk ljekarni.