LJETNI SAVJETI: Kako prepoznati i liječiti „gljivice“ na noktima?

LJETNI SAVJETI: Kako prepoznati i liječiti „gljivice“ na noktima?

Gljivične infekcije nokta u početku zaraze ne bole. Pacijenti nam se u ljekarnama obraćaju više zbog estetskog izgleda nego zbog realnije opasnosti.

Međutim, zanemarivanjem može doći do infekcije kože ispod i oko nokta te bolova.

Kako prepoznati i liječiti „gljivice“ na noktima? Koji su najčešći simptomi?

Gljivične infekcije noktiju su promjene na noktima uzrokovane gljivicama. Temeljni  postupak za postavljanje dijagnoze jest uzimanje uzorka s oboljelog dijela nokta. Pozitivan nalaz pokazat će infekciju gljivicama te ujedno isključiti neke druge bolesti noktiju kao što su psorijaza, dermatitis oko nokta i druga oštećenja nokta uzrokovana ozljedama. Najčešći simptomi gljivične infekcije nokta su zadebljanje i promjena boja nokta pri čemu nastaju vidljive bijele, prljavo žute ili smeđe mrlje. Nokat kasnije postaje krhak i deformiran te se mrvi u predjelu nokatnog nabora. Može doći i do zaraze nokatne ploče – nokat kasnije otpadne, ali je ponovni rast otežan zbog infekcije.

 

Suvremeno liječenje gljivične infekcije nokta

 

Suvremeni pristup u medicini za ovu tegobu podrazumijeva kombinaciju sustavnih lijekova  „na usta“ i lokalne terapije. Lijekovi koji se koriste „na usta“ imaju svoje pozitivne i negativne strane, a Vaš dermatolog može procijeniti uvođenje tih lijekova u terapiju. Zbog specifične građe noktiju, prodiranje lokalnih preparata na mjesto infekcije je otežano. Zato je potrebno naglasiti kako je liječenje gljivica na noktima dugotrajno te je potrebno biti ustrajan zbog mogućnosti povratka infekcije. U današnje vrijeme na tržištu postoji veliki izbor lokalnih proizvoda za nanošenje izravno na nokte.

Razmatrajući njihovu korist u praksi, izdvojila bih preparate na bazi eteričnih ulja. Tri su temeljna razloga zbog kojih su se pokazali izrazito djelotvornim:

 1. prirodna kompleksnost sastava
 2. dodatno antibakterijsko djelovanje
 3. sprječavanje povratka infekcije

 

Koje eterično ulje odabrati?

Postoji više vrsta gljivica, a svaka od njih zahtjeva svoj lijek. Rijetko se tko zaista odluči na određivanje kulture gljivica. Odgovor je stoga kombinacija više vrsta eteričnih ulja koja će si međusobno pojačati djelovanje i pokriti širi spektar djelovanja. Posebno preporučena kombinacija sastoji se od eteričnih ulja australskog čajevca, palmarose, klinčićevca i lovora. Ta se ulja mogu nanositi sama direktno na nokat, no svakako je praktičnije i sigurnije kupiti gotovu mješavinu. Osim što se gotove mješavine nalaze u bočici s kistom, one sadrže i ubrzivače apsorpcije koji olakšavaju prodiranje kroz nokat te dodatno povećavaju vjerojatnost izlječenja.

Koliko dugo je potrebno nanositi? Volim reći da koliko dugo postoji infekcija, barem toliko ili dulje traje i liječenje, odnosno nekoliko mjeseci.

Uz pojačano znojenje nogu preporuča se koristiti i puder na bazi eteričnog ulja čajevca koji će istovremeno smanjiti znojenje i smanjiti infekciju gljivica.

 

Savjeti za pravilno korištenje lokalnih preparata na nokte za vrijeme terapije:

1. operite i dobro posušite kožu, osobito među prstima na stopalima/rukama

2. jednokratnom turpijom uklonite zadebljali sloj oboljele površine nokta. Korištene turpije ne smiju se više koristiti, osobito ne na zdravom noktu. Taj je postupak potrebno ponoviti prije svakog nanošenja preparata, više ili manje ovisno o zadebljanju nokta i napretku terapije

3. zahvaćenu površinu dezinficirajte dezinfekcijskim sredstvom (potražite u ljekarni uz napomenu za što Vam je potrebno)

4. kada se osuši, nanesite preparat

 

Postoji nekoliko posebno ugroženih skupina ljudi s povećanom sklonošću prema gljivičnim infekcijama nokta:

 • oboljeli od šećerne bolesti (dijabetičari)
 • osobe sa slabom perifernom cirkulacijom
 • osobe starije životne dobi
 • oboljeli od psorijaze (zbog oštećenja nokta postoji povećana vjerojatnost gljivične infekcije)
 • sportaši
 • osobe koje zbog zanimanja imaju vlažne uvjete rada. Njima se preporuča nošenje zaštitnih rukavica
 • osobe sklone povećanom znojenju
 • osobe s oslabljenim imunološkim sustavom

 

Mjere prevencije

Za sprječavanje gljivične infekcije stopala ključne su higijenske mjere i izbjegavanje vlažne sredine koliko je moguće. Više pročitajte ovdje . 

Kako se radi o zaraznoj bolesti, na bazenima se preporuča nošenje prikladne obuće.